ÖĞRENMEK İSTEDİKLERİNİZ


 
 
  Anasayfa
  Bergama lisesi
  Tümülüsler
  Eski kız meslek

                       TÜMÜLÜSLER (Tepe mezarları)

            Bergama evlerinin güneyinde 1-2 Km yakınında bulunan küçüklü büyüklü tepeler, Akropol'den bakıldığı zaman öteye beriye serpilmiş bir durumda göze çarparlar. Bu tepelerden büyükleri bugün Maltepe, Yığmatepe ve Tavşantepe adlarını taşirtar.
Bergama'ya girerken yolun sağında yükselen tepe Maltepe''dir. 20 metre yüksekliği don bu tepenin çapı 170 ve çevresi 500 metredir.maltepe1.gif (34713 bytes)
Bu tepenin Akropol'e bakan bir kapışı vardır. Çökmüş olan bu kapı çok eskiden açılmış ve tümülüsün içindeki eşya soyulmuş olduğundan 1900 yılında içine girmek ve temizlemek güç olmuştur.
Kapıdan, büyük yontma taşlarla örülmüş 45 metre uzunluğu olan bir koridora girilir. Bunun yüksekliği 4.45 ve genişliği 3.15 metredir.

Bu koridora dikey olarak 17 metre uzunluğunda ikinci bir koridor vardır. Her iki koridor da yontma taşlardan yapılmış bir fıçı kemerle örülmüştür, iki fıçı kemer, haç kemerlerde olduğu gibi, iki dik açı halinde birbirini kesmektedir.
Küçük koridora açılan üç kapıdan da yanı tarzda üzeri kemeri! üç ölü odasına girilmekledir. Bu odalar arasındo bulunan dar kapılardan da birbirine geçilmektedir.
Kama şekilli 13 taştan meydana gelen kemerler cepheden görünmeyen, harçla inşa edilmiştir. Bu yontma taşlann orkası çakıl taşı ve kireç harcı doldurulmuştur.
Bu tepenin planı, içindeki koridorun tepenin onasındo olmadığım
göstermekledir. Bu yüzden tepenin başka yerierinde de mezar odaları yapıldığım Heri sürenler olmuştur.
Bunun için içten ve dıştan bazı yoklamalar yapılmıştır, içten yapılan yoklamalarda gizli odaların bulunması olasılığı üzerinde durulmuş ve bazı yerlerden taşlar çıkanlarok yoklama yapılmıştır.Dıştan ise, tepeyi saran duvarın adi taş ve kireç harcıyla örüldüğü görülmüştür.Burada pencere ve kapı gibi biz ize rastlanmamıştır. Bu dış duvarın da yontma taşlarla kaplı bulunduğu ve bunların sökülmüş olduğu anlaşılmaktadır.
Esas olarak, çakıllı toprak dökülerek meydana getirilen bu tepenin içinde başka bir mezar oda inşasına teknik bakımdan olanak yoktur. Bu itibarla önce koridor ve odalar yapılmış, sonra da üstüne toprak yığılmış olduğuna şüphe yoktur.
Tepenin üstünde bir oyuk vardır. Bunun burada bulunan bir anıtın temellerindeki yontma taşların sökülmesinden ileri geldiği anlaşılmakladır. Buradaki mimarlı mermer parçalarının kalıntıları "Sardes ' cîvanndaki tümülüs'lerin taçlandınîmasında olduğu gibi bu tepenin bir anıt île süslendiğini anlatmakladır.
Yontma taşlardan örülen duvarların tekniği ve tepenin bir anıt ile zen-
ginleştirilmesi bu tümülüs'ün Bergama kraltonnın mezarı olduğu savını ortaya almıştır.
Oda ve koridor ölçülerinin kısmen Philetairos ölçüsüne uygun döşmesi de bu fikri kuvvetlendirmiştir. Mesela, uzun koridor 6 endaze genişfiğindedir. ( Bir endaze 0.52 m. dir). Kamerin tepesine kodor 6 endaze yüksekliği vardır. Ono dikey olan koridorda aynı tarzda .6 endaze genişliğinde ve 32 endaze Uzunluğundadır.Odanın derinliği ise 8 endazedir.
Fakat koridorlarda görülen yontma taş işçilik özelliği, yani taşlann
yükseMikterinin 0.35 ve 0.53 m. arasında değişmesi, yontma taş kenarlannın eğimli kesilmesi, temel ve aralannın kireç harcıyla doldurulması gibi teknik vasıflar, imparatorluk devrinin Bergama binalannda görüldüğü için, mezarın inşaa tarihinin daha önceki zamana götürme olanağı vermektedir. .
Aynı zamanda, üç mezar odası içinde insan ve kurban kemikteriyte birlikte bulunan mumya ve tahit parçaları da daha erken bir tarihe götürülememektedir.
Bununla beraber tepenin çok eskiden açılmış ve soyulmuş dması yüzünden
mezarın kimliğini anlamak mümkün olmamıştır.
Yığma tepe

Bergama'daki sun'i tepe mezariann en büyüğü dan Yığma Tepe Maltepe'nin
700 metre kadar güney doğusundadir.
Toprak seviyesinden 35 metre yükselen tepe kalınlığı 2, yüksekliği 2.25 ve uzunluğu 500 metre olan bir duvarla çevrilmiştir. Büyük yontma taşlarla harçsız örülmüş,ve sıradan meydana gelen bu duvarlardan bugün ancak bir kısmı kalmıştır.
Yığma tepe, kuzeybatı tarafındaki yarma yüzünden çift tepe gibi görülmektedir.Aslında tek olan bu tepenin orta çağda açılmak istenmesi yüzünden bu hale geldiği sanılmaktadır.
Tepenin eteklerin! çeviren duvarın dışında da bir hendek açılmış ve buradan çıkan toprakla tepe meydana getirilmiştir. Hendeğin derinliği 5, genişliği 60 metredir. Bu hendek yüzünden tepe olduğundan daha yüksek gelmektedir.
Prof. Dörpfold'in yönetimi altında Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından bu tepede 1905-09 yıflannda kazı yapılmıştır. Önce tepeyi saran duyar çevresini meydana çıkarmak için duvar dibinden küçük bir hendek açılmıştır. Fakat burada pencere ve kapıya benzer iz bulunamamıştır. Bu anlaşıldıktan sonra eskiden kazılan, yarma yerinden kazıya başlanmıştır.
Bu yarma da 35 metre kadar açılan tünelin kenarları kuvvetli ağaçlarla desteklendiği holde, çakıllı topraktan meydana gelen tepe yıkılmak ve işçileri altında bırakmak tehlikesi gösterdiğininden kazıyı zamanında Önce bırakmak zorunda kalınılmişhr.
Bu kazı mezarı bulunmak için tepenin tamamıyla kaldınîmasındon sonra daha 4-5 metre kadar derinliğe inilmiştir.
Netekim 15.9.1939 gecesi Dikili büyük depreminde bu tepenin doğu tarafında büyük bir boşluk olmuş ve tepenin içindeki bu boşluğa toprak aktığı görülmüştür.Bunun üzerine bazı yoklamalar yapılmış ve bir horasan tabanı varlığı anlaşılmış ise de toprak çökmesi yüzünden esaslı bir işe girişmek mümkün olmamamışfır.

 

      anasayfa...|..Bgenel..|....tarihi eserler...|...konaklama..|...kultur.....